I et av Lyngdals mest ærverdige hus er det store ting på gang. På Villa Bergeheim får ungdom nye muligheter – og fiber i turbohastighet.
Klare for oppgaven. Cecilie Kongevold er en av to ansatte i Ingerstiftelsen, som skal jobbe sammen med ungdom i Villa Bergeheim bak henne. Hun har utdanning som helsesykepleier, mens Tonje Brogeland har bakgrunn fra politiet og barnevernet.
Bedre psykisk helse for ungdom er et av målene når Ingerstiftelsen flytter inn på en av Lyngdals vakreste eiendommer, sentralt i Lyngdal. Villa Bergeheim, bygget i 1910, er en juvel av sørlandsk byggeskikk, rammet inn av Berge barneskole og Eilert Sundt videregående skole. Med blomstrende rhododendron og en storslått hage, er det et sted fylt med potensial og historie.
– Drømmen er at ungdommer og unge voksne skal kunne bli møtt, ikke bare på et kontor, men i en annen setting. Der vi som trygge voksne kan se dem og forstå hva de har vært igjennom i livet, som gjør at de kanskje ikke klarer å takle hverdagen på samme måte som andre, sier Cecilie Kongevold.
Ærverdig tomt og villa. Villa Bergeheim ble bygget i 1910. Gropa som strekker seg nederst til høyre i bildet viser fibergrøfta på vei inn til huset.
Fiber på vei inn
Lyden av fuglekvitter blander seg med skrålet fra en gravemaskinspade som dunker i jorda. Praksiselever fra bygg og anlegg VG1 ved Eilert Sundt videregående skole står med spader og grafser, klare for å spre ut pukk og jord. Den lokale entreprenøren Brødrene Thorkildsen stiller med en åttetonns gravemaskin.
– Når vi skal ha et hus som i stor grad skal være rettet mot ungdom og unge mennesker, kan vi nesten ikke være uten fiber, sier Cecilie med et smil.
Hun er en av to ansatte, sammen med Tonje Brogeland.
– Med forståelse, tålmodighet og rammer, vil vi være deres støtte til å mestre livet. I dette prosjektet har vi mulighet for å skape tette relasjoner over tid, noe som er helt avgjørende for at vi på best mulig måte kan bidra til en positiv utvikling, sier Brogeland.
I Villa Bergeheim blir det innredet for et datarom drevet av Nexus, der gaming står i høysetet. Altifiber leverer egen, dedikert fiberkabel med bredbånd mellom sentral og hver enkelt kunde, noe som gir høy hastighet og stabilt internett uten påvirkning fra andres nettbruk.
Villaen skal også huse en kafé og butikk som vil være åpen for alle. Åpningsdag for kafèen blir lørdag 13. juli, der 10 ungdommer skal ha sommerjobb og arbeidstrening.
Fiber inn til huset. Elever ved Eilert Sundt videregående skole jobber sammen med en gravemaskin for å få ned fiberkabelen i jorda.
Spesiell historie
Det er en spesiell historie bak Ingerstiftelsens opprettelse. Mammaen til Tonje Brogeland, som leder stiftelsen, døde i selvmord da Tonje var 7 år gammel. Navnet hennes er Inger. Og med Ingerstiftelsen ønsker de å jobbe målrettet for ungdoms psykiske helse, hindre utenforskap, motvirke rusmisbruk og kriminalitet, i tett samarbeid med andre tjenester som jobber med barn og unge i kommunen.
De ønsker å gi barn, unge og de som står utenfor skole og arbeid, tilbud om oppfølging, arbeidstrening og aktiviteter. Villa Bergeheim gir også muligheter for at voksne kan få en sosial møteplass og arbeidstrening.
Siden Lyngdal kommune overtok Bergeheim i 1976 har det blitt diskutert hva den skal brukes til, skriver Lister24. Tidligere i samme år ble det kjent at kommunedirektøren ønsket å rive villaen grunnet den bygningstekniske tilstanden. Dette stemte formannskapet imot. De mente at en stiftelse skulle overta driften av den sentrumsnære boligen. Og slik ble det.
Ny rolle. – Til vanlig er jeg lærling, men akkurat i dag er jeg sjef og skal vise praksiselevene hvordan de skal gjøre det. Det blir en ny rolle for meg i dag, sier Steffen Rosfjord i Brødrene Thorkildsen.
Motiverte elever
Ingerstiftelsen og Eilert Sundt videregående skole har siden august 2022 samarbeidet om å renovere villaen, og fra høsten starter det tredje kullet med VG 1 elever på byggfag, og fortsetter der de andre slapp dette skoleåret.
I disse dager renoveres huset av videregående-elever ved Eilert Sundt videregående skole. Og da Ingerstiftelsen tok kontakt med Altifiber for å sponse, var de snare med å bli med på laget.
– Raskt nett er viktig for ungdommene som skal være i huset, så det er vi veldig takknemlig for, sier hun.
Lærer Kjartan Stene fra Eilert Sundt videregående skole er storfornøyd med prosjektet. Elevene hans jobber ivrig med renovering, bygge kafé, pusse opp bad, kjøkken og fikse på loftet.
– Skolen vår er jo vegg i vegg, så det er kort vei for oss. Trenger vi noe ekstra verktøy, er det enkelt å hente det, forteller han.
Han opplever også at elevene er gira på oppgavene som skal gjøres.
– Dette er ikke bare et prosjekt de skal bygge for å få en karakter. Bygget skal brukes av ungdom, og det betyr jo noe for motivasjonen når vi holder på her.
Med fiber på vei inn i et hus som snart blir renovert, ligger alt til rette for et ungdomshus med mye aktivitet.
– I Norge så tenker vi at når ungdom når en viss alder, er det forventninger om at de skal klare seg selv og mestre krav som blir satt. Men det er ikke alle som har hatt det like lett, og noen har en tyngre bagasje enn andre. Da kan vi ikke tenke på denne måten, avslutter Cecilie.