Skip to content
norsk-fiberoptikk-jarle-hovland (31 av 41)
Erlend Haddeland, Media Sør26. feb 20242 min read

Når fibermontøren kommer hjem til deg

Hvor god rekkevidde har det trådløse internettet? Og hva betyr det egentlig å «blåse» fiber? Fibermontør Jarle Hovland har svarene.  

Du har avtalt tid med montøren, det banker på døren og vipps, du har en fagperson på dørmatten din. For fibermontør Jarle Hovland i Norsk Fiberoptikk er akkurat det: En vaskekte fibermontør med milevis av fiber på samvittigheten.  

Som fibermontør legger han inn fiber med internett og TV i nye og gamle hus, hytter og bedrifter.

  

norsk-fiberoptikk-jarle-hovland (22 av 41)

På kundebesøk. Kaj Waldeland (t.h.) i Hellvik Hus gleder seg over å få raskt internett til hjemmekontoret. Her viser han fibermontør Jarle Hovland rundt i huset sånn at han kan legge til rette for den mest praktiske løsningen. Og ja, en skikkelig montør tar av seg på beina. 

 

Vanlige spørsmål til fibermontøren 

Norsk Fiberoptikk utfører monteringen på oppdrag for Altifiber, noe de har gjort siden Altifiber så dagens lys 

– Vi er ikke fornøyde før Altifibers kunder er fornøyde.  

Her er 4 vanlige spørsmål fibermontøren ofte får:

Hvor skal fiberen legges inn i huset?

Det er opp til deg! Det som er viktig for meg er å finne ut hvor kunden skal bruke internettet sitt, og at vi blir enige om hvor vi skal legge fiberen og montere utstyr, sånn at det ikke er skjemmende, men samtidig fungerer som det skal.

Får vi internett i alle rom?

Det er mange som har barn som spiller på ulike rom, og lurer på hvordan rekkevidden er. I nyere hus må det ofte settes opp flere sendere. I eldre hus er det ofte nok med en hjemmesentral. Kundene kan få akkurat så mange sendere de vil. Det kan du enten kjøpe selv, eller leie. 

Hva må jeg gjøre etter at fibermontøren har gått?

Ingen ting! Når vi er ferdige for dagen, har du fått internett klart til bruk, og hvis du har bestilt TV-løsningen, er dette på plass samtidig. Alt er klart før vi går, sier Hovland.

Hva betyr det egentlig å blåse fiber?

Å blåse fiber refererer til en metode for installasjon av fiberoptiske kabler. Vi bruker trykkluft fra en kompressor for å skyve fiberkabelen gjennom et rør som er fem millimeter på innsiden. Det fungerer som en slags omvendt støvsuger. Med den teknikken har vi blåst opptil 1000 meter fra hus til koblingsboks.  

 norsk-fiberoptikk-jarle-hovland (37 av 41)

Blåse fiber. Jarle Hovland tar i bruk en blåsemaskin, som ved hjelp av en kompressor blåser fiberen gjennom røret.  

Er fibermontøren i tvil om rekkevidden, vil han ha løpende kontakt med kundesenteret til Altifiber, som fortløpende kan sjekke om alt er som det skal være, eller om det må iverksettes ekstratiltak.

  

Setter pris på tilliten fra kundene 

Det er ikke alltid kundene som har bestilt fiber, er hjemme når montøren kommer på plass. Da skjer det ofte at den enkelte fibermontør avtaler med kunden på forhånd, der man får tilgang på nøkler i nøkkelboks. 

– Vi har stor tillit ute hos kundene. Den tilliten er det viktig å ta vare på, og sånn vil vi ha det, sier Hovland.  

Han oppfatter i tillegg at kundene er lydhøre for meningene til en erfaren fibermontør. 

– Når vi gir råd, så er det veldig mange som lytter til dette, og da får vi gjort det på den måten vi mener er best, avslutter fibermontør Jarle Hovland. 

 

Bli med Jarle på jobb

 

 

Sjekk om du kan få fiber hjem til deg eller på hytta 

RELATERTE INNLEGG