Skip to content
john-roger-berstad-altifiber-forste-kunde-justert
Erlend Haddeland, Media Sør3 min read

20 år med fiber: Møt mannen som startet bredbånds-revolusjonen

For John Roger Barstad (53) og naboene i Sokndal kommune markerte 1. november 2003 begynnelsen på en digital revolusjon ingen av dem kunne ha forestilt seg.

Tekst og foto av Erlend Haddeland (Media Sør)

Husker du tidlig 2000-tallet? Vi shoppet som gale på Netthandelen.no, og du kunne spare tid ved å sette på kaffe mellom lasting av nettsider. John Roger Barstad (53) fra Kvassåsen i Sokndal er en av dem. Men 1. november for 20 år siden skulle noe vesentlig endre seg.

Han hadde bestilt fiber fra Dalane Breibånd, forløperen til Altifiber. Han skulle dermed få æren av å bli den aller første kunden til Altifiber som ble koblet til bredbåndet.

– Etter mange arbeidsdager ute, der vi hadde strukket kabler, var vi veldig spente på å få i gang bredbåndet. Dagen kom, og jeg var den heldige som fikk fiber først, minnes han.

Montørene som hadde blåst fiberen inn i veggene, stod og trippet i Lyngveien 22.

john-roger-berstad-altifiber-forste-kunde-3Avisutklipp fra 1. november 2003, med overskriften "Breie glis i Kvassåsen". John Roger Barstad er avbildet foran datamaskinen

DEN GANG DA: Dalane Tidende var på besøk i Kvassåsen da bredbåndet ble tatt i bruk.

– Betraktelig heftigere

Hovedkabelen ble lagt av Dalane Breibånd, som det het den gang, før det skiftet navn til Altifiber. Den gang som nå var det egeninnsats for å få lagt kabelen inn til huset. Barstad gravde kabelen 30 cm ned i bakken med spade og skar opp asfalten med vinkelsliper.

– Flere kompiser og arbeidskolleger hadde ikke bredbånd, så det var veldig stort for dem å komme hit for å prøve det, og se med egne øyne hvor fort det gikk. Dette var noe betraktelig heftigere enn det de var vant til.

Hele nabolaget øverst i Kvassåsen fikk fiber i løpet av de samme dagene. Og siden den gang har Barstad aldri sett seg tilbake.

john-roger-berstad-altifiber-forste-kunde-1På lag med lokalsamfunnet. Med en papirpose full av lokale godsaker gratuleres John Roger av markedsansvarlig i Altifiber, Elisabeth Mæhle.

Internett før og etter fiber

– Kan du beskrive forskjellen?

– Når du skal laste en VG-artikkel, så er den der: Bang! Før stod nettet og tenkte.

– Vurderte du om du skulle gå å koke kaffe mens du ventet på lasting?

– Ja, noen ganger kunne det være sånn. På større sider ble det mye tenking i maskinen. Timeglasset stod på skjermen og roterte.

De 20 årene med fiber har vært så å si problemfrie på nettfronten.

– Siden første dagen har vi vel bare hatt en feil eller to, men det ble ordnet opp med en gang; skikkelig bra service. Ellers har det bare virket, om det stormer, tordner eller lyner, faller det aldri ut, aldri hatt noen problemer. Det har vært et godt produkt i alle år. Og den dagen du trenger dem, stiller de opp.

Siden starten har han hatt to dekodere for å se på TV, i tillegg til superraskt nett.

john-roger-berstad-altifiber-forste-kunde-4John Roger står ved kjøkkenbenken og scroller på telefonen

Stasjonær til mobil. – Jeg er en sånn type som handler og styrer på nettet, sier John Roger, som startet med Netthandelen.no, og i dag finner han mange av skattene på FINN.no.

 

Utvikling av lokalsamfunn

I tillegg til å være en tilfreds fiberkunde, setter han pris på at Altifiber bidrar til lokalsamfunnet med overskuddet sitt, som å støtte lokale lag og foreninger, og nylig, nytt utstyr til ambulansetjenesten i Sokndal.

– Jeg synes det er veldig positivt når bedrifter har muligheten til å gi tilbake til lokalsamfunnet, avslutter John Roger Barstad, som ikke utelukker at han gjerne forblir fiberkunde i minst 20 år til.

Sjekk her om du kan få levert fiber og Altibox-tjenester hjem til deg

RELATERTE INNLEGG