Skip to content
web24-KI
Altibox og Barnevakten10. apr 20243 min read

Hva foreldre bør vite om KI

Kunstig intelligens er i ferd med å bli en del av hverdagen til barna, både på fritida og i skolen. Hva bør vi som foreldre være obs på?

Kunstig intelligens kan være til stor hjelp både privat, på skolen og i jobbsammenheng. Som regel er det aldersgrense 18 år i vilkårene, men en del barn er ikke helt ukjent med å bryte aldersgrenser på nettet, så det kan hende ditt barn allerede har interessante samtaler med en kunstig intelligens eller to.

 
Men først: Hva er KI?

Kunstig intelligens (KI) eller AI (Artificial Intelligence) som det også kalles, er tilgjengelig gratis på nettet fra ulike leverandører. Du kan få hjelp til å formulere tekster, oversette, skape kunstige bilder, lage referater og mye, mye mer.

Enklere KI-er har eksistert i flere tiår, men i 2022 kom den kunstige intelligensen ChatGPT som er som en superhjerne som har lest «halve internett» og som kan svare på all verdens spørsmål. Den kan også oversette, lage sangtekster og svært mye annet.

 
Kan bli en kunstig venn

KI-ene er gjerne programmert til å være høflig og støttende, den svarer deg på en menneskelig måte og oppfører seg som en god venn. Da kan det være fristende å dele personlig informasjon for å få råd og tips. Og det bringer oss til et viktig råd: Ikke fortell hemmeligheter til KI-en. I gratisversjonene på nettet bruker nemlig KI-ene det du skriver til å lære seg selv opp. Du vet ikke hvor informasjonen havner.

I for eksempel Googles kunstige intelligens Gemini kan til og med ansatte lese hva du skriver, for å lære hvordan de kan forbedre den.

 
Noen eksempler på kunstig intelligens

ChatGPT. Leveres av selskapet OpenAI hvor Microsoft har investert milliarder av kroner.
Siri, som du finner i telefoner fra Apple.
Gemini fra Google.
Cortana er en KI-basert personlig assistent på Microsoft-enheter.
Midjourney lager bilder.
Freepik lager bilder.
My AI i Snapchat.

 
Ikke tro alt du hører (leser)

Ikke lenge etter at ChatGPT ble tilgjengelig for oss alle, begynte skandalene å komme. Noen ba den om å lage en liste over norske helter, og da satte den en terrorist på listen. ChatGPT fantaserte også frem fakta som slett ikke var fakta.

Utviklerne jobber stadig med å forbedre teknologien. Men noen ganger går det aldeles galt – Googles versjon ble til og med rasist i noen uker.

Samtidig kommer det nye KI-er på markedet, men det er ikke etablert nøytrale virksomheter som kan fortelle folk flest noe om kvaliteten på KI-ene.

 
Litt tryggere i skolen

Flere kommuner begynt å kjøpe inn KI til elevene. Når kommunene leier inn ChatGPT til skolene slik at elevene kan boltre seg med den i timene, lover leverandøren å ikke hente persondata fra elevene. Å bruke ChatGPT på skolen virker derfor tryggere enn å bruke det hjemme.

Også Google lover at deres KI ikke skal samle inn persondata fra elevene, dersom kommunen inngår avtale.

Læreren kan ikke ta en snarvei og be elevene bruke en gratisversjon som ligger på nettet, for der er aldersgrensen i vilkårene som regel 18 år og gratisversjonene samler også inn persondata.

 
Etisk filter er ikke barnefilter

Hver KI er preget av hva den har lest av bøker og nettsider og hvordan utviklerne har rangert tekstene etter viktighet. I tillegg har utviklerne lagt inn etiske regler slik at KI-en ikke røper for eksempel oppskrift på mord og bomber.

Det er viktig å forstå at et etisk filter ikke er det samme som et barnefilter. Google holder på å utvikle et tenåringsfilter for sin KI, men enn så lenge finnes det ingen på markedet. Skoler kan lage chatboter eller 'snakkevinduer' med regler for nøkkelord som for eksempel alkohol. Dette vil kunne stoppe mer innhold enn et etisk filter, men noe fullverdig barnefilter finnes ikke per nå. Derfor er det viktig å lære barna sunn og kritisk tenkning.

 
Fem råd til foreldre om kunstig intelligens
  1. Ikke røp hemmeligheter til KI-en, det gjelder både deg og barnet.
  2. Prøv kunstig intelligens selv, så vet du hvordan de virker.
  3. Enkelte skoler lar elevene benytte KI. Sett deg inn i hva ledetekst er og skolens pedagogiske kjøreregler for bruk av KI.
  4. Fortell barnet at KI-er kan lyve, være rasist, diskriminere eller være preget av kulturen til utviklerne.
  5. KI er et fantastisk verktøy og kan være veldig nyttig, men teknologien er fremdeles noe umoden, vær oppmerksom under bruk.

    Lykke til!

Artikkelen er skrevet av Altibox i samarbeid med Barnevakten

Sjekk om du kan få fiber fra Altifiber, klikk her!

RELATERTE INNLEGG