Skip to content
Familie foran Mac og nettbrett
Altifiber11. jul 20242 min read

Fiber eller 5G - hva bør du velge?

Du har kanskje lurt på om fiber er det beste for deg? Eller om 5G er veien å gå? Er det ene mer fremtidsrettet enn det andre? Og hva er eeegentlig best for ditt bruk?

Det er lett å gå seg vill i jungelen av tekniske begreper og valgmuligheter. Men slapp av, her har du noen enkle fakta som gjør det lettere å finne den beste løsningen for ditt hjem.

Slik funker fiber

Teknologiekspert Hans-Petter Nygård-Hansen forstår at folk kan være litt forvirret.

– 5G i seg selv vil verken føre til at vi kan overgå lysets hastighet, oppheve tyngdekraften eller reise i tid. Enkelt forklart er hovedforskjellen på å ha fiber eller 5G hjemme dette: Om internettsignalet kommer til huset ditt via en kabel eller trådløst.

Atle Andersen er leder for bredbånd og hjemmenett i Altibox. Han vet hva som må til for å ha godt internett i hjemmet.

– Fiberbredbånd gir deg stabilt og lynraskt nett via egen kabel direkte inn i hjemmet ditt, fraktet med lysets hastighet, helt uforstyrret. Det sikrer svært høy hastighet på både opp- og nedlastning. Hvis du allerede har fiber i hjemmet, er du meget godt rustet for fremtiden.

Sjekk om du kan få fiber fra Altifiber her. 

«Men hvis man har et valg, bør man velge kablet tilkobling.»

 

Men hva med 5G?

5G hjemme, eller trådløst bredbånd som det også kalles, er et godt alternativ hvis du av ulike grunner ikke kan få fiber.

– Enkelt forklart legges det en fiberkabel til en 5G-mast. Derfra gjøres fibersignalet om til et radiosignal som spres til veggmonterte antennebokser i nærområdet. 5G bidrar til å nå samfunnsmålet om å få alle på nett, og det er positivt.

Det er Nygård-Hansen enig i.

– Her i Norge bor en hel del folk i grisgrendte strøk. Da er 5G et veldig bra alternativ. Men hvis man har et valg, bør man velge kablet tilkobling. Dette fordi et trådløst signal kan bli forstyrret av mye mer enn et som blir transportert via fiberkabel.

Hva er hybridfiber?

Du har kanskje hørt begrepet hybridfiber? Bor du i borettslag eller sameie med eldre kabling, kan det være et alternativ.

– Det handler om at fiberkabelen fra gaten kobles sammen med eksisterende kobberkabel i huset eller leiligheten, for å slippe å erstatte de med ny, moderne fiberkabel. Navnet er altså misledende, siden det er via en eldre coax-kabel internettet kommer til huset ditt, ikke fiberkabel, forklarer Andersen.

Her ser du forskjellene mellom fiber, hybrid og 5G: 

Illustrasjon: Altibox

Kort oppsummert

Så, hva er egentlig beste alternativ for deg og ditt hjem?

Fiber er helt klart å foretrekke, dersom du har mulighet. Det gir deg stabilt og lynraskt nett, for både opp og nedlastning. Enten du gamer, skal ha Teams-møter på jobb, eller hele familien på samme nett, er fiber helt klart det beste valget.

Sjekk om du kan få fiber fra Altifiber her. 

avatar

Altifiber

Vi gir deg stabil høyhastighets internett, fiber og telefoni av høy kvalitet som din lokale Altibox-partner, med Norges mest fornøyde tv-kunder og bredbåndskunder i over et tiår.

RELATERTE INNLEGG