Skip to content
altifiber-grunnleggere-fiber-9523-justert
Erlend Haddeland, Media Sør4 min read

Denne oransje kabelen har styrket lokalsamfunn i 20 år

Altifiber feirer 20 år: Møt pionerene som med en liten fiberkabel har revolusjonert hverdagen i Dalane, på Evje og forbi.

I 2003 startet Toralf Nyheim og to andre driften av Dalane Breiband, det som vi i dag bare kjenner som Altifiber.

Sammen med lokale krefter og et partnerskap med Altibox, satte de i gang. På veien vant de nytt land for fiber, eller «breibåndsgreiene» som lokalbefolkningen kalte det. Selv den mest nostalgiske tok farvel med analogt modem og oppringt internett med et lett hjerte.

Gjennom iherdig dugnadsinnsats har mange gravd den oransje fiberkabelen inn til huset sitt og vært med på den digitale revolusjonen.

– Det var en brytningsperiode da internett kom for fullt på starten av 2000-tallet, og folk flest satt med oppringte samband på ISDN. Skulle du ha virkelig god hastighet, ringte du opp to linjer, men det kostet jo penger, i tillegg til at det ble opptatt på fasttelefonen, minnes Toralf Nyheim, daglig leder i Altifiber.

Les også: Møt mannen som fikk starte bredbåndsrevolusjonen

altifiber-grunnleggere-fiber-9530Fibergründer. Daglig leder Toralf Nyheim har stått i fiberens tjeneste siden 2003.

Etter 20 år kan Altifiber se tilbake på opp mot 30 000 aktive kunder. De leverer fiber i et område som strekker seg fra Dalane og Hellvik i sørvest til Kristiansand i sørøst, og oppover til Valle og Hovden i nord.

Partnerskapet med Altibox forente Dalane Breiband ved Toralf Nyheim og Agder Breiband ved Terje Nilsen Abusland. Det viste seg å bli en god match.

Starten på fibereventyret på Evje

Da Terje Nilsen Abusland var ferdig utdannet IKT-sivilingeniør fra NTNU i Trondheim, var det nedgang i markedet.

– Jeg begynte å jobbe i eget selskap innen bredbåndsmarkedet og web. I 2002 så vi begynnelsen på internett, både i privat-, bedrifts- og offentlig sektor.

Teknologier som radiolinje, DSL og satellitt ble tatt i bruk for å nå ut til grisgrendte strøk i Indre Agder. Det 90 år gamle kobbernettet dominerte før fiberen kom for fullt.

altifiber-grunnleggere-fiber-9538Pionér. Terje Nilsen Abusland var en av dem som startet Agder Breiband.

– Når de fikk fiber inn til samme sentral, som har vesentlig mer kapasitet og kan leve inn i de neste 100 årene, ble det veien å gå. Fiberen er rigget for fremtiden, på alle mulige måter, forteller han.

.På kobberlinjen kunne sluttkunde få en hastighet på 25 Mbit. Maksimal hastighet i dag på fiber til sluttkunde er 10 gigabit. Det er omtrent som å gå fra å kjøre i 25 km/t til å fly av gårde i lysets hastighet.

Lokal skepsis

For 20 år siden var fast internettilknytning, og ikke minst et nytt telenett basert på fiber helt inn til den enkelte kunde noe nytt og banebrytende. 

– Mange var skeptiske, og tenkte nok at dette både var for dyrt og krevende for et lite lokalt nystiftet selskap. Heldigvis fant vi en bank og et knippe lokale investorer som hadde tilstrekkelig tro på prosjektet til at de ble med og satset. Nå i 2023 er jeg sikker på at ingen av dem angrer på det, sier Toralf Nyheim. 

Internett, tv og telefon ble levert i én pakke. I november for 20 år siden ble 48 kunder koblet opp i Kvassåsen i Sokndal kommune.

– Montørselskapet Norsk Fiberoptikk, som jobber for Altifiber den dag i dag, skulle ha julebord den dagen. De fikk ikke starte julebordet før alle kundene var oppkoblet, minnes Nyheim.

Som sokndøl selv kjenner Nyheim flere av dem som fikk fiber denne smått historiske novemberdagen i 2003.

– Jeg måtte komme og se. TV-en hakket noe fryktelig da de ble koblet opp. De lurte på om det skulle være sånn.

Nyheim tar seg en pause og ler.

– Det skulle det selvfølgelig ikke. Men det viste seg at den gangen var det litt for langt hopp fra Stavanger til Sokndal, så de måtte inn med en forsterker på signalet på Jæren. Det løste problemet.

Felles kultur

Det er 17 år siden partnerskapet med Evje-kontoret ble inngått. De to lokalkontorene er opptatt av å bidra i lokalsamfunnet og sponser lokale lag og foreninger med rause beløp.

De to gründerne Terje og Toralf er skjønt enige i at de to lokalkontorene Sokndal og Evje har felles verdier og lynne, som gjorde sammenslåingen enklere.

– Både folkene og kulturen ligner i Dalstroka innafor og Dalane. Men dialektene forandrer seg litt over fjellene, sier Terje.

Toralf Nyheim lyser opp.

– Når du snakker om dialektene, kommer jeg på en historie. Odd Arne, en østlending på kundesenteret vårt, ringte meg etter vi hadde hatt fibermøte med noen på Valle. Han lurte på hvor i all verden vi holdt på nå, for nå hadde han snakket med en som hadde et språk han trodde døde ut i vikingtiden, sier han og ler.

Og nettopp det er, og har vært, en viktig misjon for Altifiber – å bygge lokalsamfunn, både sentralt og i grisgrendte strøk.

Fordi fiber er mer enn raskere internett, mer enn disse «breibåndsgreiene».

Fiber får lokalsamfunnet til å tikke – inn i det neste århundre.

Sjekk her om du kan få levert fiber og Altibox-tjenester hjem til deg

RELATERTE INNLEGG