Skip to content
Erlend Haddeland, Media Sør2 min read

Da fiberen kom til Sokndal for over 15 år siden, forandret den lokalsamfunnet

«Breibåndsgreiene», kalte lokalbefolkningen det. De skulle raskt få erfare at det var så mye mer enn raskere internett.

Toralf Nyheim​ har jobbet med fiber i nærmere 20 år. Så da han giftet seg med ei som ville flytte hjem til Sokndal, ble det startskuddet for fiberutbygging i den vesle kommunen i Rogaland, sammen med to andre «fiber-evangelister» fra Sokndal.

Oppdraget var å gi lokalsamfunnet infrastruktur, ikke bare for nåtiden, men for de neste 100 årene.

Sammen med lokale krefter og partnerskap med Altibox, gikk de i gang. På veien skapte de lokale arbeidsplasser samtidig som de vant nytt land for fiber, eller «breibåndsgreiene» som lokalbefolkningen kalte det. Selv den mest nostalgiske tok farvel med analogt modem og oppringt internett med et lett hjerte.

Heretter kunne farmor FaceTime med barnebarnet som hadde reist til Stavanger for å studere, og gründeren kunne starte sin egen bedrift i hjembygda, med samme muligheter til å lykkes som konkurrenter i Oslo.

I dag, over 15 år etter at fiberen kom til Sokndal, har Toralf Nyheim, administrerende direktør i Altifiber, samme oppdrag. Fordi fiberen ikke er et bluss i tiden eller et buzzord, fiberen er kommet for å bli og er bygget for å overleve fremtidens utfordringer. Sammen med mannskapet har Toralf og gjengen forstått at fiber er noe mer enn rør i bakken som på magisk vis skaper raskere internett.

Fiber hindrer fraflytting fra små kommuner og grisgrendte strøk; fiber spiller på lag med kommunen, gründeren, besteforeldre; fiber bygger lokalsamfunn. Med samarbeidsvillige kommuner på både Sørlandet og Vestlandet har fiber skapt attraktive steder å bo og tiltrukket seg arbeidsplasser. Ingenting er mer stas enn å bygge fiber for folk som ikke har et tilfredsstillende tilbud.

 

altifiber-grunnleggere-fiber-9530_web
Toralf Nyheim, daglig leder i Altifiber

 

Nettopp fordi fiber skaper så mange nye muligheter, oppleves det å bygge ut fiber på steder hvor det ikke finnes fiber fra før givende for alle menneskene som jobber med dette. Helt fra planleggerne som setter det hele i gang, via føreren bak gravemaskinen og helt frem til montørene står inne husene til alle menneskene som til sammen utgjør et lokalsamfunn.

Det å bygge fiber er ikke lenger kun et bidrag til den mest tekniske delen av befolkningen. Når fiberen når helt inn i husveggen, er dette indirekte et lydløst heiarop til den enkelte og til små samfunn rundt om i det ganske land.
Et heiarop til alle som tør å stå på for at stedet man bor på, ikke skal legge begrensninger på livet man lever, eller mulighetene som finnes.

Fordi fiber er mer enn raskere internett, mer enn disse «breibåndsgreiene». Fiber får lokalsamfunnet til å tikke – inn i det neste århundre.

RELATERTE INNLEGG