Skip to content
Erlend Haddeland, Media Sør07. feb 20232 min read

4 spektakulære turer i Åseral

Er du på jakt etter fantastiske turer i Åseral, bør du sjekke ut turtipsene fra Eva Haugland Åsland – inkludert den ikoniske Lordehytta.

Med tre herlige hyttedestinasjoner – Ljosland, Bortelid, og Eikerapen – kryr det av turmuligheter. Her er det bare å snøre på seg ski- eller turskoene, fylle sekken med kvikk lunsj og appelsiner, og komme seg ut. 

Altifiber har nylig signert sponsoravtale med Åseral Idrettslag, og vi er glade for å kunne støtte det viktige arbeide de gjør for barn og unge.

I den anledning har vi spurt styremedlem og åseralpatriot Eva Haugland Åsland om å vise oss noen av skattene kommunen har å by på, både vinter og vår, sommer og høst. 

Hun har mye på hjertet. 

 

Turtips i Åseral

– Det aller beste er at eg kan gå ut av døra heime og kome opp og ut i bygdeheia utan å måtte setje seg i bil. Heia i Kyrkjebygd er eit elderado av turmogligheiter både sumar og vinter, og eg tenker me er landsdelens heldigaste som bur og kan nytta det Åseral gjer oss av naturopplevelsar, sier Eva. 

La oss gå i gang med turtipsene for Åseral:

turtips-aaseral-kommune-7331

 

1. Sjåvassknuten – «Åserals tak», 834 moh.

– Her er det bratt opp og du kjenner det godt i lårmuskulaturen. Då må du berre ha i tankane at utsikten på toppen er uendeleg og fantastisk vakkert. På klare dager kan du endåtil sjå heilt til Lindesnes.

  • Parkering: Sostelid parkeringsplass, gå ned mot broa og ta til venstre. Følg veien til du kommer til merket sti med bånd til venstre. 
  • Lengde og tidsbruk: Ca. 10 km tur/retur og tidsforbruk ca 3 timar med rolig tempo.

 

turtips-aaseral-kommune-183450

 

2. Rofjeddet – Kyrkjebygds diamant

– Ein klassiker når det gjeld toppturar, og du blir ikkje lei! Det er ein bratt tur opp, men belønninga du får når du kjem til topps, veg opp for alle tunge stig. Her kan du sjå Åserals tri vakre dalføre, Kyrkjebygda midt imot, Lognadalen på venstre side og vakre Ljosdal på høgre side.

  • Parkering: Åseral idrettspark
  • Lengde og tidsbruk: Ca. 6 km. 2 timer med greit tempo og en pause.

 

turtips-aaseral-kommune-1991

 

3. Skoræ – Åserals høyeste og Norges sørligste topp på 1041 moh.

– Godt merka sti i Ljoslands vakre natur, og fantastiske utsikt på toppen. Ein tur å anbefale for dei aller fleste. Her er det godt merka sti i eit flott terreng.

  • Parkering: Farevatn på Ljosland.
  • Lengde og tidsbruk: 9 km og du bruker 2,5–3 timer i rolig tempo.

 

turtips-aaseral-kommune-2633

 

4. Lordehytta

Lordehytta ble oppført av Lord Salvesen tidleg på 1900-tallet. Både turen inn, naturen og hytta i seg sjølv er ei oppleving. 

– Åseral Kommune og Midt-Agder Friluftsråd har natorlos-tur kvart år i august månad. Vel inne med hytta vil du få bålkaffi og kanskje noko attåt. Turen er krevjande og me reiknar med 7–8 timars gåtur. Godt fottøy er naudsynt. 

  • Lengde: 25 km på vei og sti i ulendt terreng
  • Oppmøte: P-plass på Røysland, 6 km nord for Kyrkjebygd

 

For deg som aldri har vore i Åseral, kan du enkelt gå inn på TellTur der du finn at Åseral har fleire flotte turmål. Eller treffer du ein åsdøl, plar me ikkje vere vanskelige å spør om å vise fram det me har å by på.

Da gjenstår det bare for oss å ønske deg god tur. Og forresten: 

 

Sjekk her om du kan få levert fiber og Altibox-tjenester til hytta eller boligen din

RELATERTE INNLEGG